From Toll Wiki
Click on the map to open toll wiki for a country/state

De Westerscheldetunnel is een 6,6 km lange toltunnel op de N62 onder de Westerschelde tussen Borssele (Zuid-Beveland) en Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen). De Westerscheldetunnel sluit aan op de Sloeweg richting A58 en de Tractaatweg richting Belgische grens. Ook de Sluiskiltunnel maakt onderdeel uit van deze route. De NV Westerscheldetunnel is de wegbeheerder van de Westerscheldetunnel, de Sluiskiltunnel en het tunneltracé.

Fietsen is verboden op de Westerscheldetunnel en in het tunneltracé. U krijgt een boete voor het meenemen van een fiets, bromfiets of brommobiel de tunnel in. U kunt de fiets meenemen in de bussen van Connexxion of de Westerschelde Ferry nemen.

Bereken de tol voor reizen door de Westerscheldetunnel en andere tolfaciliteiten van Nederland met behulp van de Westerscheldetunnel Tol Calculator.

Hoe u tol betaalt voor de Westerscheldetunnel

Om de tunnel te passeren moet je Westerscheldetunnel tol betalen op het Tolplein, ten noorden van de Westerschelde. Het Tolplein heeft zeven lanen in beide richtingen. Je kunt Westerscheldetunnel tol op verschillende manieren betalen[1]: met een T-Tag of M-Tag, met pinpas, creditcard, tankpas, smartphone of smartwatch. Contant betalen en pinbetalingen zijn ook mogelijk.

De toltarieven variëren afhankelijk van de categorie van uw voertuig. De hoogte en lengte van het complete voertuig bepalen de categorie.

Categorie 1

Lengte <6m,
Hoogte<3m
Categorie 2

12m> Lengte >6m,
Hoogte<3m
Categorie 3

12m> Lengte >6m,
Hoogte>3m
Categorie 4

Lengte > 12m,
Hoogte> 3m
Categorie 5

Motorcycle
Contant €5,00 or
T-Tag € 3,00
Contant € 7,45 or
T-Tag € 4,50
Contant € 18,20 or
T-Tag € 11,00
Contant € 25,00 or
T-Tag € 1,.00
Contant € 2,50 or
T-Tag € 2,00


De T-Tag of M-Tag is niet aan één voertuig gekoppeld, dus automobilisten kunnen deze in meerdere en verschillende voertuigen gebruiken. Lees hier[2] meer over de voordelen en kortingen van het gebruik van T-Tag of M-Tag.

Het eurovignet staat niet toe dat vrachtwagens door de Westerscheldetunnel in Nederland rijden. Ze hebben een T-tag of contant geld nodig om de tol te betalen. 

Waarom wordt tol in rekening gebracht voor de Westerscheldetunnel

Op de Westerscheldetunnel moet je tol betalen omdat het een voorwaarde was voor de aanleg van de Westerscheldetunnel dat een deel van de investering 30 jaar lang moest worden terugverdiend door tolinzameling. Dit betekent dat de Westerscheldetunnel vanaf maart 2033 gratis is.

Westerscheldetunnel tolvrij dagen

Jaarlijks zijn er in de Westerscheldetunnel zes gratis dagen waarop iedereen tolvrij door de tunnel kan. In 2021 passeer je op 27 februari, 24 april, 11 september, 30 oktober en 27 november de Westerscheldetunnel zonder tol.

Voor de laatste update over verkeer en route van de Westerscheldetunnel en de Sluiskiltunnel kan je de WSTVekeer apps[3] downloaden of hun website[4] raadplegen.

Bereken tol voor Nederland en andere regio's van Europa

Bereken routes, tolgelden en brandstofkosten voor uw reizen per auto, vrachtwagen, taxi, bus, caravan (met of zonder aanhanger) in Nederland en andere regio's van Europa met TollGuru Reiscalculator. Het toont ook de goedkoopste, snelste en andere optimale routes naar uw bestemming, samen met de locatie van tolstation(s) onderweg, betaalmethoden en meer.


Meerijden, OEM, TMS, wagenparkbedrijven en andere transportbedrijven kunnen gebruikmaken van tolinformatie door te integreren met de TollGuru Toll API voor pre-trip berekening en post-trip afstemming.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.