From Toll Wiki
Click on the map to open toll wiki for a country/state

I Sverige tillåter det fria flödetrafiksystemet alla fordon att korsa avgiftsbroen och motorvägarna utan att stanna; de kan betala vägtullar eller trängselskatt och infrastrukturavgift senare. Skatterna gäller både Sverigeregistrerade fordon och utlandsregistrerade fordon.

Det finns elektroniska kontrollpunkter och avgiftsstationer som tar bilder av det korsande fordonet, vilket hjälper Transportstyrelsen att identifiera fordonets ägare på typskylten och skicka fakturor till dem varje månad. Detsamma görs för utlandsregistrerade fordon av ett dotterbolag, EPASS24.

Du kan spåra din försenade överbelastningsskatt och infrastrukturavgift genom att logga in på e-tjänsten på Transportstyrelsen[1].

Trängselskatten och infrastrukturskatten för Sverige kan beräknas med hjälp av Vägtullskalkylator Sverige.

Betalning av trängselskatt för svenska och utlandsregistrerade fordon

Trängselskatt gäller endast inom och runt Stockholm och Göteborg. Bilister behöver inte stanna för att betala trängselskatten. de får en faktura för att använda vägtullarna i dessa områden varje månad.

Bilar, lastbilar och bussar är alla ansvariga för trängselskatten. Nödfordon, EG-mobilkranar och bussar med en totalvikt på minst 14 ton, motorcyklar och mopeder är dock undantagna från trängselskatt.

Anmälan och betalning av trängselskatt för de Sverigeregistrerade fordonen

Du kan spåra hur många gånger ditt fordon passerade avgiftsboxen och hur mycket skatt som ska betalas för ditt fordon via e-tjänst för trängselskatt[2].

Du kan betala överbelastningsskatt på något av följande sätt:

 1. Direktdebitering (autogirering)

Du kan registrera dig för autogirering (autogirering) i din onlinebank. Detta innebär att trängselskatt kan debiteras från ditt bankkonto automatiskt. Du kan kombinera autogirering med den elektroniska fakturan.

 1. Elektronisk faktura (e-faktura)

Om du använder en onlinebank (internetbank) via din svenska bank kan du registrera dig för en elektronisk faktura (e-faktura) för trängselskatt. Transportstyrelsen skickar sedan fakturan direkt till din onlinebank istället för att skicka den per post.

 1. Betalkort

I slutet av varje månad skickar Transportstyrelsen ut en betalningsavgift till fordonsägarna. Det är deras ansvar att betala trängselskatten i tid.

Anmälan och betalning av trängselskatt för de utländska registrerade fordonen

För de utländska registrerade fordonen har Transportstyrelsen anförtrott en anmälningspartner för att identifiera fordonsägare, skicka fakturor och ta emot betalningar via EPASS24[3].

EPASS24 skickar fakturan till fordonets registrerade adress. Fakturan kan betalas på epass24.com[4] antingen via:

 • 1. Bank
 • 2. Kredit- / betalkort

 • Det rekommenderade sättet att betala trängselskatt för utländska registrerade fordon är att skapa ett konto med automatisk debiteringsfunktion[5]. Detta innebär att EPASS24 automatiskt kan dra av framtida utgifter och skicka fakturor och kvitton till dig via e-post och sms.

  Att betala trängselskatt från utlandet

  Du kan betala trängselskatt från utlandet direkt till myndighetens bankkonto.

  Danske bank
  SE-103 92 Stockholm
  Sverige
  BIC: DABASESX
  IBAN: SE4712000000012810117683

  Du måste ange din OCR-kod.

  Observera att om du inte anger ditt referensnummer kommer din betalning inte att tilldelas och kan orsaka ränta. Mer information[6].

  Betalning av infrastrukturavgift för svenska och utlandsregistrerade fordon

  Infrastrukturavgiften gäller för korsningar till följande fyra broar för både Sverigeregistrerade fordon och utlandsregistrerade fordon:

  SundsvallsbronMotalabron
  Öresundsbron Svinesundsbron

  Anmälan och betalning av infrastrukturavgift för de Sverigeregistrerade fordonen

  Sundsvallsbron och Motalabron

  Sundsvall Bridge och Motala Bridge är helt elektroniska; Bilister behöver inte betala någon avgift direkt för att korsa dessa broar. Passagen registreras automatiskt och en räkning skickas till fordonsägaren i slutet av månaden.

  I slutet av varje månad skickar Transportstyrelsen en betalningsanmälan till fordonsägare vars fordon korsade Sundsvallbron och Motalabron. Fakturan innehåller också information om antal och tid för passager och belopp per dag tillsammans med sista betalningsdatum utan påföljd. Avgiften måste betalas direkt till Transportstyrelsens konto för infrastrukturavgifter även om ägaren inte har fått meddelandet.

  Fordonsägare kan spåra deras infrastrukturavgiftsbelopp och även betala räkningen på e-tjänsten[7].

  Infrastrukturavgiften för de Sverigeregistrerade fordonen kan betalas via:

  1. Betalkort eller autogiro Med direktdebitering dras infrastrukturavgiften automatiskt från det konto du anger. Som privatperson kan du bifoga din direktdebitering för att betala infrastrukturavgift via din internetbank. Kontakta din bank för att rapportera autogiro för infrastrukturavgifter.

  Företag eller grupper kan inte använda betalkortmetoden för att betala infrastrukturavgifter.

  2. e-avi eller e-faktura

  Med en e-faktura får du din betalningsfaktura från Transportstyrelsen direkt till din internetbank istället för med vanlig post till ditt hem. Du rapporterar till din internetbank att du vill få en avisering om infrastrukturavgift elektroniskt via bankens e-faktureringstjänst.

  Det bör inte förväxlas med betalning med betalkort eftersom du måste betala e-avin själv som en vanlig faktura.

  Läs mer information om de banker som erbjuder e-avi-tjänster till privatpersoner och företag här[8].

  3. Digital brevlåda eller digital postlåda

  Om du har en digital postlåda (som tar emot post från myndigheter) skickar Transportstyrelsen din anmälan om infrastrukturavgift dit. Om du också har e-avi går avi främst till din internetbank.

  Om du inte har direktdebitering måste du betala avin manuellt.

  4.Banköverföring eller Bankgiro

  Du kan betala infrastrukturavgiften via banköverföring till en bank, via internetbank eller med bankernas kuverttjänster.

  De löpande kontona för infrastrukturavgifter för svenskregistrerade fordon är:

  • Banköverföring 250-5683 (meddelande för ett fordon)
  • Bankgiro 343-9999 (uppsamlingsmeddelande för flera fordon)

  Öresundsbron

  På Öresundsbron finns också bemannade vägtullar som tar emot kontanter eller betalkort. För elektronisk betalning måste du installera ØresundBizz eller iTICKET. Ditt fordon kommer att upptäckas när du passerar den elektroniska körfältet via dessa inbyggda enheter och motsvarande belopp dras av från det bankkonto som är länkat till det.

  Svinesundsbron

  Svinesundsbron avgiftsstation, som bara har en elektronisk avgiftsstation, tar endast ut avgifter på den norska sidan. Om du har ett giltigt fordonsavtal skickas en faktura automatiskt till fordonsägarens adress. Den andra metoden för registrering och betalning sker via:

  • Direktbetalning
  • e-faktura


  För norska bilkunder utan avtal skickas en faktura automatiskt till fordonsägaren.

  Anmälan och betalning av infrastrukturavgift för de utländska registrerade fordonen

  För Sundsvallsbron och Motalabron ansvarar EPASS24 för att identifiera, rapportera och betala infrastrukturavgiften.

  EPASS24 skickar fakturan till fordonets registrerade adress. Fakturan kan betalas på epass24.com[9] antingen via:

 • 1. Bank
 • 2. Kredit- / betalkort

 • Det rekommenderade sättet att betala infrastrukturavgift för utländskt registrerat fordon är att skapa ett konto med autodebiteringsfunktion[10]. Detta innebär att EPASS24 automatiskt kan dra av framtida utgifter och skicka fakturor och kvitton till dig via e-post och sms. För Svinesundsbron, om du kör en utländsk bil, skickas fakturan till bilens ägare. Detta görs genom ett internationellt företag som heter EPC (Euro Parking Collection). Detta gäller även de svenska bilarna. Bilägarens adress hämtas automatiskt från det relevanta bilregistret i landet. För ett mer bekvämt sätt att betala infrastrukturavgift på Svinesundbron har resenärer två av följande alternativ:
  1. Betala via besökarens betalning[11] Här kan du betala ett visst belopp i förväg innan du kommer till Norge.
  2. Ingå ett AutoPASS-avtal[12] Du får rabatt för pass och kan själv välja fakturadress.

  Att betala trängselskatt från utlandet

  Du kan betala trängselskatt från utlandet direkt till myndighetens bankkonto.

  Danske bank
  SE-103 92 Stockholm
  Sverige
  BIC: DABASESX
  IBAN: SE4712000000012810117683

  Du måste ange din OCR-kod.

  Observera att om du inte anger ditt referensnummer kommer din betalning inte att tilldelas och kan orsaka ränta. Mer information[13].

  Betalning av vägtullar för svenska och utlandsregistrerade lastbilar

  Lastbilsavgifter tas ut för lastbilar och lastbilar med en totalvikt på minst 12 ton som exklusivt är avsedda för godstransport på väg för både Sverigeregistrerade lastbilar och utländska.

  Vad är Eurovignetten

  Eurovignet är en form av skatt som krävs för alla lastbilar som väger mer än 12 ton som reser genom Nederländerna, Luxemburg, Danmark och Sverige. En vägtull som betalas i ett av dessa länder gör det möjligt att resa inom andra anslutna länder.

  Vinjetter köps i förväg före resan och gäller från en dag till ett år.

  Tarifferna beror på fordonets utsläppsklass, antalet axlar och varaktigheten för Eurovignetten.

  Vägtullar för svenska tunga fordon

  Transportstyrelsen skickar ut ett betalkort för vägtullar till lastbilens ägare. Avgiften måste betalas under kalendermånaden före avgiftsperioden.

  Avgiftsbeloppet för lastbilar beror på utsläppskraven som lastbilens motor uppfyller (EURO-klass) och antalet axlar. Avgiften ska betalas i svenska kronor med de belopp som anges i tabellen nedan 1 Januari – 31 December 2021:

  EURO-klassHögst tre axlarAvgift per årMinst fyra axlarAvgift per år
  014 534 kronor24 368 kronor
  I12 633 kronor21 093 kronor
  II11 001 kronor18 346 kronor
  III9 565 kronor15 939 kronor
  IV8 697 kronor14 503 kronor
  V och EEV8 222 kronor13 707 kronor
  VI eller renare7 747 kronor12 912 kronor


  Vägtullar behöver inte betalas för lastbilar som:

  • enligt vägtrafikregistret har ett fordonsår som är 30 år eller äldre och som inte används i kommersiell trafik
  • tillhör de väpnade styrkorna, polisen och räddningstjänsten
  • är registrerade som vägunderhållsfordon i vägtrafikregistret.


  Som lastbilägare kan du beställa direktdebitering till ordinarie avgift. Tjänsten riktar sig till både privatpersoner och företag.

  Så länge lastbilen därefter beskattas utan avbrott kommer den att ha samma beskattningsperiod följande år. Om avgiftsperioden avbryts – till exempel genom att parkera lastbilen – debiteras en avgift från och med den dag den parkeras och ett år framåt. Avgiften måste sedan betalas till Transportstyrelsens konto för vägtullar inom tre veckor efter att lastbilen är avgiftsbelagd.

  Den som enligt vägtrafikregistret är ägaren till lastbilen i början av kalendermånaden före avgiftsperioden måste betala avgiften. Om trucken har parkerats måste personen som äger trucken samma dag som den sätts på igen betala avgiften.

  Vägtullar för utländska tunga fordon

  Vägtullar betalas för alla lastbilar och lastbilar som endast används för transport av gods och som har en totalvikt på minst 12 ton.

  Vägtullar måste betalas på alla motorvägar och på dessa vägar:

  • E4 mellan Uppsala och den finska gränsen
  • E10 mellan Töre och den norska gränsen
  • E12 mellan Holmsund och den norska gränsen
  • E14 mellan Sundsvall och den norska gränsen
  • E22 mellan Karlskrona och Norrköping
  • E65 mellan Svedala och Ystad.


  Avgiften måste betalas innan vägtullens resa börjar.

  På uppdrag av euro-vinjettländerna ansvarar tyska AGES för försäljningen av eurovignetter. Betalning kan göras på vissa bensinstationer och speditörer eller online på AGES[14].

  • Lista över betalningspoäng (AGES)[15]
  • Eurovignette-bokningsportal (AGES)[16]


  Beloppet för lastbilens[17] avgift beror på vilken EURO-klass fordonet tillhör och hur många hjulaxlar lastbilen eller lastbilen har.

  Avgiften på den här sidan kanske inte har uppdaterats nyligen. Se våra vägtull- och reseräknare och Customs API för de senaste vägtullarna. Skicka feedback om vägtullarna är felaktiga. Vi kommer att uppdatera informationen omedelbart.

  Hur man betalar obetalda vägtullar i sverige

  Sen betalning för trängselskatt i Sverige

  Om trängselskatt inte betalas i tid tillkommer en extra avgift på 500 kr.

  Som fordonets ägare är du ansvarig för att skatten betalas i tid, även om du inte har fått något betalningsmeddelande. Genom att inte betala ens den sena böten kommer ditt fordon att beslagtas.

  För att upphäva överbelastningsskatten kan du överklaga till Skatteverket genom att skicka ett eller ett brev till dem e-postmeddelande eller ett brev[18] till dem.

  Din begäran om överklagande bör innehålla följande:

  • Fordonsregistreringsnummer
  • Det land där fordonet är registrerat
  • Fakturahänvisning
  • Ditt namn
  • Fordonsägarens namn om du inte är ägaren
  • Din adress
  • Det land du bor i
  • Din email
  • Ditt telefonnummer
  • Om ditt överklagande gäller trängselskatten eller tilläggsavgiften
  • Anledningen till att du överklagar beslutet


  Överklaganden måste komma in till Skatteverket senast 60 dagar efter beslutet om skatten eller tilläggsavgiften.

  Skatter och andra avgifter måste betalas även om du överklagar beslutet.

  Sen betalning för infrastrukturavgift i Sverige

  Om infrastrukturskatt inte betalas i tid kommer det att åläggas böter varje månad och om den överstiger mer än 5 000 SEK kan ditt fordon förbjudas att användas.

  I händelse av ägarbyte ingår inte infrastrukturavgifter eller påminnelseavgifter som ännu inte har beslutats.

  Om du fortfarande använder fordonet har polisen rätt att ta fordonets registreringsskyltar.

  För att kontrollera om ett fordon du äger har fordonsrelaterade skulder kan du besöka e-service[19].

  Försenad betalning för lastbilavgifter i Sverige

  Eftersom lastbilsförare måste betala skatten innan de använder vägtullarna har de inte fall av sena betalningar. Polisen kan dock kontrollera om vägtullar har betalats för ett visst fordon, oavsett nationalitet, genom att söka direkt i databasen. Detta ger möjlighet till ökad och bättre kontroll över den betalningen utan att stoppa fordonet för att kontrollera vägtullar.

  Skatteverket beslutar om återbetalning, men ansökan ska skickas till AGES.

  Läs mer om beräkningsinformation för återbetalning av lastbilavgifter i Sverige[20].

  Avgiftspass i Sverige

  Inget avgiftskort krävs för att resa inom Sverige. varken i Sverige-registrerade fordon eller i utländsk-registrerade fordon. Systemet med fritt flöde gör det möjligt för trafikanter att använda vägen och betala senare när en faktura skickas till dem av relevant myndighet.

  För att resa till Danmark måste dock bilister som använder elektroniska körfält på Öresundsbron ta en av följande vägtullar: ØresundBizz eller iTICKET. Det finns också bemannade vägtullar på Öresundsbron.

  För att resa på Svinesundsbron mellan Sverige och Norge måste bilister ha ett avgiftskort utfärdat av en av följande leverantörer: EasyGo, AutoPass, BroBizz eller ØresundBizz.

  Beräkna vägtullar för Sverige och andra regioner i Europa

  Beräkna rutter, vägtullar och bränslekostnader för din resa med bilar, lastbilar, mopeder, husvagnar, bussar och motorcyklar i Sverige och andra Europeiska länder TollGuru Resekalkylator. Den visar också de billigaste, snabbaste och andra optimala rutterna till din destination tillsammans med vägtullarnas plats, betalningsmetoder och mer.


  Rideshare, OEM, TMS, flottaföretag och andra transportföretag kan utnyttja vägtullsinformation genom att integrera med TollGuru Toll API för beräkning före resan och avstämning efter resan.

  Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.